Home

MEDITATIELESSEN

Maak kennis met wat meditatie voor jou kan betekenen. Met mijn groep mediteer ik volgens de Zen-boeddhistische traditie en sluit ik af met een geleide meditatie uit Peru.

Meditatie kun je op allerlei manieren beoefenen maar wat kan het voor je betekenen:

 • je kunt je beter concentreren
 • je slaapt dieper
 • je creëert een vast moment van rust in je haastige leven
 • je komt tot jezelf
 • je wordt er vrolijker van
 • je voelt je meer geaard
 • je bent minder geïrriteerd
 • het helpt definitief bij somberheid en depressie

Wat gaan wij doen:

 • wij beginnen met een zit-meditatie (15 min), in een voor jou comfortabele houding
 • gevolgd door een loop- meditatie (7 min)
 • daarnaar gaan wij nog een rondje zitten ( 15 min)
 • de theeceremonie en het reciteren sluiten de zen boeddhistische meditatie af ( 15 min)
 • geleide meditatie uit Peru ( 8 min)

Wil je meer weten over de technieken, lees dan onderstaande beschrijving:

Tijdens de zit-meditatie ga je in een bepaalde houding zitten waardoor jouw lichaam kan ontspannen. Voor de een is dat zitten op een meditatiekussen en voor de ander zitten op een stoel. Vaak begin je met de stoel en eindig je na een aantal lessen op het kussen. Tijdens de meditatie sluit jij je ogen niet, je fixeert een punt op het tapijt, zodat je niet ‘weg droomt’. Om ervoor te zorgen dat jouw gedachten ‘het niet over nemen’ tel je de hele tijd van een tot tien.

De loopmeditatie maakt gebruik van een andere techniek van aandacht houden. Je loopt in de groep in een cirkel door de ruimte. Dit gaat heel langzaam en terwijl je loopt concentreren jij je op het afrollen van jouw voeten en het houden van jouw evenwicht.

De theeceremonie is een heel specifiek onderdeel van de zen boeddhistische meditatie. Zij is eigenlijk een ritueel waardoor je een goede indruk krijgt van de sfeer van het traditionele Japanse leven. Ook bij dit onderdeel van de meditatie ervaar je door de vertraagde bewegingen tijdens het inschenken en het drinken de serene rust van het moment.

Het reciteren is iets tussen zingen en hardop praten in waarbij je een aantal klanken meerdere keren herhaald.  Tijdens het reciteren gebruik je de gehele inhoud van jouw longen terwijl je op je uitademing de klanken produceert. Om – mani – padme- hum. De ‘klanken’ hebben natuurlijk een betekenis (je ware zelf in contact te brengen met de collectieve energie van het geheel) maar ook zonder de betekenis te kennen, zul je merken dat de trillingen van de klank een zeer aangename werking op je lijf en je gemoedstoestand heeft.

De geleide meditatie is een meditatie die ik tijdens een seminar aan het Jungiaans Instituut voor Dieptepsychologie geleerd heb van een Peruaanse Antropoloog. Hij was gespecialiseerd in het bestuderen van de religieuze belevingswereld van de inheemse bevolking. Het wereldbeeld van de indianen is in zijn totaliteit bezield. De kosmos bestaat uit energie net zo als wij mensen, de dieren en de  planten. Zelfs de vier elementen zijn een levend deel in vorm van energie.

Tijdens de geleide meditatie maak je gebruik van de energie om je heen, die je gebruikt om je te ‘reinigen’ en te ‘voeden’.

Spreekt jou de beschrijving aan en wil je een keer vrijblijvend de sfeer proeven, kom dan langs. Voel je vooral welkom.

De meditatielessen zijn op dinsdagavond van 20:00-21:00 uur aan de van Kinsbergenstraat 4, te Apeldoorn. Je bent altijd welkom om vrijblijvend kennis te maken. Vul onderstaand formulier in of bel 0651290954


Uw naam*
Uw email*
Gewenste datum
Opmerking
* Deze gegevens hebben we nodig om uw inschrijving te kunnen beantwoorden.