Als organisatieadviseur, coach en trainer ontwikkelde Anne Pauen een coachtool die is gebaseerd op ‘De Reis van de Held’ – een eeuwenoud mythologisch thema dat diep vanbinnen in ieder mens aan het werk is. Volgens Anne is ieder mens een Held en ieder leven een Reis. Met de tool maak je informatie uit het onderbewuste bewust en geef je je coachee inzicht in zijn of haar eigen ontwikkelproces. Wij spraken met Anne en vroegen naar haar verhaal en de tool.

Anne, wat betekent ‘De Reis van de Held’?

‘De Reis van de Held’ is een eeuwenoud mythologisch thema dat in alle culturen voorkomt en in de evolutie van de mensheid is ontstaan. Het staat symbool voor de reis naar binnen – een reis die we allemaal maken. Door crisis, ziekte of verdriet ontdekken we dat de antwoorden op onze zoektocht naar bevrediging, zingeving en geluk niet buiten ons, maar in ons liggen. We snappen dat een nieuwe auto of een groter huis ons geluk niet per se vergroot en gaan ergens anders zoeken. Dat is waar de reis begint. De reis van bewustzijnsontwikkeling waar je je hele leven mee bezig bent. Wij zijn allemaal de held(in) die -gewild of ongewild- door tegenslag en (on)geluk op onze levensreis tot meer zelfkennis en wijsheid komt.

Wat bracht jou op het pad van ‘De Reis van de Held’?

Als kind was ik ervan overtuigd dat er een absolute waarheid moest zijn. Uit een familie met filosofen wilde ik als een soort detective ontdekken wat die universele waarheid was. Op mijn zoektocht haalde ik overal informatie vandaan, onder meer uit de oude culturen. In mijn twintiger jaren maakte ik de hippieperiode en studentenrevoluties mee. Filosofie werd opgehangen aan de ratio, wetenschap werd waarheid en religie werd in de ban gedaan. Tegelijkertijd emancipeerde de vrouw. Allemaal ontwikkelingen die ik razend interessant vond.

Heb je die absolute waarheid gevonden?

De absolute waarheid vond ik niet in de vorm van een mystieke eenheidservaring. Wel begrijp ik door mijn jarenlange onderzoek nu rationeel hoe het zit. In de Vedische wijsheidstraditie, Jungiaanse dieptepsychologie en het mythologische thema ‘De Reis van de Held’ heb ik antwoorden gevonden. Ik ontdekte dat die stromingen eigenlijk allemaal over hetzelfde gaan: de reis naar binnen. Ik kreeg een ‘bezield’ wereldbeeld waarmee ik begreep dat het niet alleen draait om feiten en wetenschap, maar dat er ook dingen zijn die ik niet begrijp. Dat ook dat wat ik niet begrijp er mag zijn.

Tegelijkertijd ontdekte ik dagelijkse rituelen als yoga en meditatie, die me hielpen om rustiger te worden, minder negatieve gedachten te hebben en met compassie te leven. Ik zie nu dat het draait om de reis naar binnen en de bewustwording daarvan, niet om het einddoel. Dat is ook wat ik met mijn instrument ‘De Reis van de Held’ probeer te bereiken: een praktische manier om de reis naar binnen te maken en meer geluk en zingeving te ervaren.

Hoe is je coachtool ontstaan en wat wil je ermee overbrengen?

’s Avonds trok ik vaak een kaart waarmee ik reflecteerde op mijn dag. Het hielp me om naar binnen te keren en antwoorden te vinden. Omdat afbeeldingen iets in je oproepen wat per definitie authentiek is en uit jou komt, vind ik het een mooie coachtool. Iets in de buitenwereld refereert aan je binnenwereld. Soms kun je het niet verklaren, maar betekent een afbeelding toch iets voor je.

Het instrument dat ik heb ontwikkeld is gebaseerd op de psychologie van Carl Jung en laat je het natuurlijke proces van bewustzijnsontwikkeling zien door middel van 22 archetypen. Archetypen vertegenwoordigen algemeen menselijke thema’s, gebeurtenissen en rollen. Via beeldtaal word je uitgenodigd om het archetypische niveau te verkennen, dat onder de oppervlakte ligt van je ervaring. Je trekt een kaart waar je bovenop gaat staan. Daarna voel je in je lichaam wat je waarneemt. Vaak komt er vanzelf een thema bovendrijven, soms zonder dat je je er bewust van bent. Je hebt snel datgene te pakken waar het werkelijk over gaat. Als je onbewuste thema’s bewust maakt en koppelt aan de situatie, kom je tot nieuwe inzichten. Als coach leun je achterover, leg je het eigenaarschap bij de coachee en stuur je bij. Daarmee wordt een krachtig transformatieproces in gang gezet.

Je gaat bij SchoolvoorCoaching een workshop verzorgen. Wat mogen de deelnemers verwachten?
Tijdens de workshop word je je bewust van waar je staat, wat je wilt en waar je naartoe wilt. Je zet een actieve stap in jouw reis. Bovendien kun je met de tool coachees helpen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. We gaan praktisch aan de slag met de coachtool; je ervaart hoe je daarmee werkt, wat voor effect het heeft en hoe je het kunt toepassen. Je zult merken dat deze coachtool echt de kern raakt, omdat het iets vertaalt wat er al bij je leeft. Je maakt kennis met de methode, leert over de achtergrond en kunt het toepassen in je eigen coachingspraktijk. Na afloop krijg je de kaartenreeks ‘De Reis van de Held’ t.w.v. €39,95 mee naar huis.

  

Anne Pauen verzorgt op 2 december 2019 de workshop ‘De Reis van de Held’.