Rouw en verliesverwerking

Een mens wordt geboren en om te kunnen overleven begint hij te hechten. Hechten is een van onze eerste overlevingsstrategieën en liefde is de uiting die wij hieraan geven. De mate van binding die wij kunnen ingaan heeft alles te maken met de ervaringen die wij opdoen in onze eerste levensjaren. Hetgeen onze ouders ons op dit gebied konden bieden maakt in het volwassen leven het verschil tussen kunnen loslaten en willen vasthouden.

Zoals hechten en binden de glanzende kant van de liefde zijn, zo zijn verdriet en rouw de doffe kant ervan. Op allerlei manieren zullen wij ons hele leven lang afscheid moeten nemen van hetgeen ons lief is geworden. Hierbij is de mate van binding gebonden aan de mate van pijn maar is het proces dat we doorlopen altijd het zelfde. Ontkenning, erkenning en verkenning zijn hierbij de drie pijlers.

Het maakt niet uit of het gaat om een onschuldig object van herinnering dat wij kwijt zijn geraakt, een periode in ons leven die voorbij is, werk dat ophoudt of ons ontnomen wordt, een huis dat we achter (moeten) laten, een overleden huisdier, een liefde die voorbij schijnt te zijn een lichaamsdeel dat we verliezen of een dierbare die overlijd.

Pijn en verdriet hoort bij verlies en verdwijnt niet, het raakt op de achtergrond naar mate wij de oriëntatie weer terug vinden in ons ‘nieuwe leven’.

Bewust omgaan met pijn na verlies betekend ook bewust omgaan met rouw. Rouw is een wezenlijk bestanddeel bij het emotionele herstelproces dat een mens door moet maken om afstand te kunnen nemen van hetgeen hij verliest. Hierbij kunnen rituelen een belangrijke rol  spelen. Door hun geven wij aandacht aan ons verlies en onze rouw, zij zorgen ervoor dat wij stilstaan bij hetgeen wij moeten laten gaan en maken ons bewust van hetgeen we mee kunnen nemen bij het afsluiten van deze periode. Zij vormen de scheidslijn tussen het einde en het nieuwe begin.

Na rouw volgt het betekenis geven als een belangrijk onderdeel in het proces van verwerking. Hierbij mogen wij ons afvragen: wat betekende hetgeen dat ik kwijt ben geraakt voor mij en wat betekend het voor de rest van mijn leven? Door het betekenis te geven krijgt het een plek en mag het er zijn. Het hoort bij ons leven en wordt een deel van ons. Met betekenis geven kan ook het zin-geven en zelfs ‘winst’ ontstaan. Groeien aan- en groeien door, is een aspect dat het verlies niet kleiner maakt maar wel het gevolg is van een goed doorlopen rouw en verliesproces.

Afsluiten betekent in die zin niet alleen maar het einde maar ook de aanvang van een nieuwe periode.

Ik begeleid mensen in hun individuele rouw en verliesproces. Neem vrijblijvend contact met mij op over de mogelijkheden en informatie over vergoeding door zorgverzekeraars.

Andere personal coaching trajecten zijn: