Midlife crisis

Midlifecrisis, hét grote moment van verandering in ons leven, dat vaak wordt onderschat…

Een midlifecrisis komt vaak onverwachts waardoor het lijkt alsof het zomaar uit de lucht komt vallen. Ineens zijn ze er… de gevoelens van twijfel, onrust, ontevredenheid, somberheid en de grote vraag naar de zin van het leven.

Meestal gebeurt dit in de tweede helft van ons leven en heeft daarom ook vaak ook zo’n grote impact. Immers zijn wij net lekker gesetteld en zitten wij niet echt op veranderingen te wachten. Nog maar te zwijgen over de soms verstrekkende gevolgen voor onszelf en onze omgeving.

Geregeld hebben we de neiging om deze gevoelens, stemmingen en gedachten weg te lachen of weg te stoppen omdat we denken dat het vanzelf weer over gaat, maar niets is minder waar…

Nemen wij niet serieus wat er diep binnen in ons leeft, dan is de kans groot dat zich onze gevoelens op een andere manier kenbaar maken. Als gevolg hiervan kunnen lichamelijke of psychische reacties optreden.

De vraag is nu natuurlijk: waarom gebeurt dit, wat is de zin ervan? Waarom heeft de één er meer last van dan de ander?

Het antwoord heeft te maken met het vinden van de juiste balans in ons leven. Is er geen goede verhouding tussen de verwachtingen die de buitenwereld aan ons stelt, zowel privé als op ons werk, en de mogelijkheden die wij hebben tot zelfontplooiing, dan komen wij op den duur in een crisis terecht.

Maar het meest belangrijke is de mate waarin wij ons leven als zinvol ervaren. Een niet zinvol bestaan, is dé oorzaak voor het knagende gevoel van ontevredenheid en de wens naar verandering.

Om deze crisis te boven te komen moeten we stilstaan en terug kijken. We moeten vragen stellen en antwoorden zoeken. We moeten in de spiegel kijken die we telkens weer voorgehouden krijgen, tot dat we de juiste inzichten verworven hebben. Pas dan zullen onze handelingen op een positieve manier gaan veranderen en zullen we het gewenste resultaat ontvangen.

Laat je verrassen door je eigen antwoorden op al je vragen en je zult zien dat je door de benauwenissen van deze donkere periode gaat groeien en uiteindelijk tevreden in het leven komt te staan.

Om mensen op een speelse manier de nodige diepgang te laten ervaren, die nodig is om dit proces succesvol te doorlopen, heb ik een methode ontwikkeld die ik De reis van de held heb genoemd. Ik vond ‘de reis’ een mooi beeld voor ons menselijk bestaan met al zijn ups en downs en de vaak vervelende worstelingen en obstakels die wij met z’n allen moeten overwinnen. Ook was het voor mij een troostende gedachte, dat niet alleen wij, maar alle mensen die voor ons geleefd hebben, te allen tijde en in alle culturen, dit fenomeen kenden.

Ik begeleid je graag in dit proces vanuit mijn eigen ervaring, mijn kennis van de oude wijsheidstradities en de hedendaagse psychologie.