Keuzes maken met behulp van opstellingen

Beste mensen,

Vinden jullie het soms ook zoooooooo vreselijk moeilijk om keuzes te maken? Kennen jullie het eindeloze wikken en wegen van ‘zal ik dit doen’ of ‘toch maar dat’?

Fijn als het om de aankoop van een paar schoenen gaat maar erg lastig als het om de keuze van een nieuwe opleiding, een andere baan of laat staan een scheiding gaat.

Laat ik het voorbeeld van een opleiding nemen. In mijn vak zijn opleidingen een zeer aangename en inspirerende noodzakelijkheid wil je je in je vakgebied verder blijven ontwikkelen. Maar hoe weet je nou welke opleiding het meest geschikte is? Je gaat dus naar open dagen, spreekt  met mensen en informeert op internet en uiteindelijk kies je voor die opleiding waarbij jouw gevoel het beste is. Je gevoel als graadmeter.

Zo ongeveer werkt het dus ook met een opstelling. Je formuleert jouw keuze door ze te benoemen en op een blad papier te schrijven. In ons voorbeeld wordt het dus ‘opleiding A’ en ‘opleiding B’, vervolgens schijf je op een ander papiertje ‘geen van beiden’ en als laatste mogelijkheid ‘iets anders’. De vier papiertjes ( A4 formaat) leg je tegenover elkaar op de grond en vervolgens ga je erop staan.

Let bij het ‘voelen’ op allerlei verschijnselen zoals: lichamelijk (moeheid, hoofdpijn, zware schouders…….); emotioneel  (blijheid, droevig of opgejaagd voelen…..) maar ook op plotseling opkomende gedachten ( “moest net aan mijn vader denken” of aan een bepaald woord dat in je opkomt ). Begin bij A, voel goed naar hoe je je voelt, schrijf het op en ga zo door. Aan het einde van de doorloop zul je merken dat jouw gevoel op ieder blad iets anders zij en uiteindelijk rolt er altijd iets uit wat jou helderheid en nieuwe inzichten verschaft ten opzichten van jouw keuzes. Heb je vragen en wil je meer weten, neem gerust contact met mij op……………..